Yağma Suçu Cezası Nedir?

Gasp suçu olarak da bilinen yağma suçu, başkasına ait olan bir malın cebir yahut tehdit kullanmak suretiyle alınmasıdır. Yağma suçunun oluşabilmesi için bir menkul malın alınması gerekir. Bu yazımızda yağma suçu nedir, yağma suçu cezası ne kadardır gibi konuları ele alacak, yağma suçu ile ilgili olarak merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Yağma Suçu Nedir?

Yağma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde düzenlenmektedir. Yağma, mağdurun malvarlığına karşı işlenen bir suçtur. Yağma suçunun meydana gelmesi için aşağıdaki şartların meydana gelmesi gerekir;

  • Bir başkasını, kendisinin veya yakının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleşeceğinden, ya da,
  • malvarlığı itibariyle büyük bir zarara uğratacağından bahisle,
  • tehdit ederek veya cebir kullanarak,
  • bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun 148/1’de yer verilen basit hali 6-10 yıl arası hapis cezasına hükmedileceğini söylemektedir.

istanbul ceza avukatı

Aynı suç, cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de işlenebilir ve bu suçu işleyen faile aynı ceza verilir.

Yağma suçu kapsamında, mağdurun, herhangi bir vasıta ile kendisini bilmeyecek ve savunamayacak hale getirilmesi de, yağma suçunda cebir sayılır.

Yağma Suçu Cezası Nedir?

Yağma suçuna ilişkin en çok merak edilen sorulardan birisi yağma suçu cezası ne kadardır? Yazımızın bu bölümünde toplu şekilde yağma suçu cezası hakkında bilgi vereceğiz.

Basit yağma suçu cezası 6-10 yıl

Nitelikli yağma suçu cezası 10-15 yıl

Yağma suçu cezası bu şekilde olsa da kimi hallerde değişiklik gösterebilmektedir. Daha az cezayı gerektiren haller yazımızın devamında yer almaktadır. Yağma suçu cezası ayrıca takdiri indirim halinde farklılık gösterebilmektedir. Elbette infaz rejimi düşünüldüğünde yağma suçu cezası ile birlikte yağma suçu yatarı da önem kazanmaktadır. Bu bakımdan, yağma suçu yatarı hesaplama için bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Nitelikli Yağma Suçu

Türk Ceza Kanunu’nun 149. maddesi, nitelikli yağma suçunu düzenlemektedir. İlgili maddeye göre;

Yağma suçu cezası; silahla,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; birden fazla kişi tarafından birlikte,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla, İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçu cezası; gece vaktinde, İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır.

Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Nitekim bir Yargıtay kararında geçtiği üzere sanık eylemi birden fazla kişi ile, silahla, gece vakti ve konutta işlemiş olup Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 149/d bendinin uygulanmamasını bozma nedeni olarak kabul etmiştir.

Ancak; Sanığın yağma eylemini birden fazla kişi ile birlikte, silâhla, gece vakti ve konutta gerçekleştirdiğinin anlaşılması karşısında; sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 149. maddesinin 1. fıkrasının (a), (c) ve (h) bentlerinin yanı sıra (d) bendi ile de uygulama yapılması ve aynı Yasanın 61. maddesi gereğince temel ceza belirlenirken anılan bent de nazara alınarak teşdide gidilmesi gerektiğinin gözetilmemesi, Bozmayı gerektirmiş,

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 2021/21729 E.,  2021/20728 K.

Yağma Suçu Daha Az Cezayı Gerektiren Hal

Kanunun 150. maddesi, daha az cezayı gerektiren hali düzenlemektedir.

Şayet, hişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Benzer maddelerin hırsızlık suçu kapsamında da düzenlendiğini biliyoruz.

Yağma Suçu Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi

Ceza Hukukunun kadim ilkesi olan şüpheden sanık yararlanır ilkesi elbette yağma suçuna ilişkin yargılamalarda da gözetilmelidir. Avukatlık ofisinde belge imzalaması için tehdit edildiğini söyleyen katılan iddialarını kanıtlayamayınca Yargıtay 6. Ceza Dairesi şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince kararı bozmuştur.

Katılanın avukatlık ofisinde belge imzalanması sırasında tehdide maruz kalmadığının tanıklar … ve katılanın eşi tanık …’nın beyanlarıyla sabit olması, protokolün imzalanmasından bir gün önce meydana geldiği iddia edilen tehdit olayına ilişkin olarak katılanın beyanı dışında somut kanıtın bulunmaması ve katılanın 11.02.2013 tarihinde meydana geldiğini iddia ettiği tehdit olayına ilişkin olarak olaydan 25 gün kadar geçtikten sonra şikayetçi olması karşısında, sanığın üzerine atılı  yağma suçunun işlendiği hususunda şüphe oluştuğundan ve şüpheden sanığın yararlandırılması gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiş,

6. Ceza Dairesi 2021/22417 E. , 2021/20743 K.

Nitelikli Yağma Suçunda Zorunlu Müdafi Atanması

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, vermiş olduğu kararda nitelikli yağma suçu cezası dikkate alındığında zorunlu müdafii atanamsını gerekli bulmuş ve yerel mahkeme kararını bozmuştur.

Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Sanığa yüklenen nitelikli yağma suçunun gerektirdiği cezanın alt ve üst sınırları dikkate alınarak, 5271 sayılı CMK’nın 150/3. ve 196/2. maddeleri uyarınca sanığa zorunlu müdafii atanması gerektiği gözetilmeden, yargılamaya devam edilerek aynı Kanunun 188/1 ve 289/1-e maddesine aykırı davranılması suretiyle savunma hakkının kısıtlanması, Bozmayı gerektirmiş,

6. Ceza Dairesi 2021/17604 E. , 2021/20600 K.

Yağma Suçu Cezası ve Etkin Pişmanlık

Yağma suçu cezası bakımından önemli olan hususlardan bir diğeri de etkin pişmanlık kurumudur. Yağma suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulmaktadır. Fail, şayet işlediği suçtan dolayı etkin pişmanlık kapsamında bir pişmanlık duymakta ise ve mağdurun zararını gidermişse, bu durumda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmektedir.

Uygulamada etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için failin mağdurun zararını gidermesinin yeterli kabul edildiğini ve mahkemeler tarafından etkin pişmanlık indiriminin yapıldığını gözlemlemekteyiz.

Etkin pişmanlık hükmünün gereğinin ne zaman yerine getirileceği önem arz etmektedir. Zira etkin pişmanlıktan henüz soruşturma aşamasında yararlanılmışsa verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilmektedir. Şayet etkin pişmanlıktan dava açıldıktan sonra, kovuşturma aşamasında yararlanılırsa yağma suçu cezası üçte birine kadarı indirilir.

Örnek vermek gerekirse, yağma suçu cezası on yıl olan Ahmet kişisi, soruşturma aşamasında etkin pişmanlıktan yararlanırsa ona verilecek ceza beş yıla kadar indirilebilir. Elbette mahkemenin daha az indirim yapma takdir hakkı bulunmaktadır.

Etkin Pişmanlık Hükümlerinin Uygulanmaması Bozma Nedenidir

Ancak; Sanıklar yakalandıktan sonra olayı ikrar ederek katılandan yağmaladıkları kabloları sattıkları İhsan İlter adındaki kişinin işyerini göstererek teslimini sağladıkları, yağmaladıkları 40 kg demir tablanın parasını ise kovuşturma aşamasında katılana PTT havalesiyle iade ettikleri, katılanın 02.06.2021 tarihli duruşmada, kısmi iadeden kaynaklı cezai indirime rızası olduğunu bildirdiğinin anlaşılması karşısında; kabloları sattıkları … adındaki üçüncü kişinin iyiniyetli ise aynen geri verme veya tazmin suretiyle zararının giderilip giderilmediği, kötü niyetli ise satın alandan elde edilen paranın veya sağlanan menfaatin kazanç müsaderesine konu edilmek üzere soruşturma makamlarına teslim edilip edilmediği hususu tespit edildikten sonra, giderilmiş ise sanık hakkında soruşturma aşamasında kısmi iadenin gerçekleşmiş olması nedeniyle, daha lehe olan 5237 sayılı TCK’nın 5237 sayılı Yasanın 168/4, 168/3-1. cümlesinin indirim oranının 1/3 oranından fazla 1/2’e kadar (dahil) indirim yapılması gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde indirim yapılmak suretiyle fazla ceza tayini, Bozmayı gerektirmiş,

6. Ceza Dairesi 2021/23682 E. , 2021/20485 K.

Yağma Suçu Şikayete Tabi Değildir

Yağma suçu şikayete tabi suçlar arasında bulunmaz. Savcı tarafından öğrenilmesiyle birlikte re’sen soruşturulması gerekir. Ne var ki uygulamada genellikle yağma suçunun mağdurunun emniyete şikayeti sonrası suç soruşturma ve şartları oluşmuşsa kovuşturma konusu edilmektedir. Şayet yağma suçunun mağduru iseniz en yakın polis merkezine giderek başınıza geleni anlatmanız suçun soruşturulması için yeterli olacaktır.

Yağma Suçu Ceza Zamanaşımı 15 Yıldır

Yağma suçu şikayete tabi olmayıp bir şikayet zamanaşımı bulunmamaktadır. Bununla birlikte 15 yıllık dava zamanaşımı süresi mevcuttur. Suç işlendikten sonra 15 yıl boyunca yağma suçundan dolayı emniyete, savcıya gidebilir ve suçun soruşturulmasını talep edebilirsiniz.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nin aşağıda yer verilen kararında sanık savunması 2000 yılında alınmış olup 2016 yılında verilen karar 15 yıllık zamanaşımı aşıldığından bozulmuştur.

2-) Dairemizin 21/12/2020 gün ve 2019/875 Esas, 2020/5220 Karar sayılı ilamının, sanık … hakkında yağma suçundan kurulan onama ilamının kaldırılmasına karar verilerek yeniden yapılan incelemede;
Sanık …’ın eylemine uyan ve zamanaşımı bakımından daha lehe hükümler içeren 765 sayılı TCK’nın 499/1-2 cümlesinde tanımlanan yağma suçunun aynı Yasanın 102/2. Maddesinde öngörülen 15 yıllık olağan zamanaşımına bağlı olduğu ve sanığın savunmasının alındığı 10.10.2000 tarihinden 02/05/2016 olan hüküm tarihine kadar 104/2. maddesinde belirtilen 15 yıllık sürenin geçmiş bulunduğu gözetilmeden, sanık hakkındaki kamu davasının zamanaşımı nedeni ile düşmesine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde mahkumiyetine hükmedilmesi,

6. Ceza Dairesi 2021/24437 E. , 2021/20486 K.

Yağma Suçunda Teşebbüs

Yağma suçu bakımından da teşebbüs hükümleri uygulanabilmektedir. Yağma suçunun hareketlerine başlanmış, örneğin mağdurun elindeki malı vermesi için cebir yahut tehdit yoluna başvurulmuşsa ancak mal alınamamışsa bu durumda yağma suçuna teşebbüs meydana gelmektedir. Yağma suçuna başlanmış, teşebbüs edilmiş ancak polisin gelmesiyle yarım kalmışsa yağma suçuna teşebbüsten bahsedilebilir. Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nin bir kararında teşebbüs suçu tartışılmakta ve mağdurun eşya üzerindeki hakimiyeti sona erdiği için yağma suçunun tamamlandığı, teşebbüs hükümlerinin uygulanamayacağı belirtilmiştir.

Mağdurun aşamalardaki tutarlı beyanları ve yakalama tutanağına göre, suça sürüklenen çocuk … yanında yargılaması ayrı yürütülen … ve kimliği belirlenemeyen bir şahıs ile mağdura saldırıp yere düşürdükleri, kimliği belirlenemeyen şahsın mağdura ait içerisinde 250 Euro ve 300 YTL bulunan cüzdanını arka cebinden aldığı, devriye görevi ifa eden kolluk kuvvetlerinin olaya müdahalesi neticesinde mağdurdan aldığı cüzdanı yere atarak kaçması şeklinde gerçekleşen eylemde; mağdura karşı cebir kullanılıp direnci kırılarak eşyanın alınması ve mağdurun eşya üzerindeki hakimiyetinin sona erdirilmesi nedeniyle yağma suçunun tamamlandığı, bilahare kolluk kuvvetlerinin olay yerine gelmesi nedeniyle eşyanın yere atılmasının suçun tamamlanmasına etki sağlamayacağı anlaşılmakla, suça sürüklenen çocuk … hakkında tamamlanmış yağma suçundan kurulan hükmün suça sürüklenen çocuk müdafinin temyizi üzerine Dairemizin 17/11/2015 gün ve 2013/18160 Esas-2015/44983 karar sayılı kararı ile Onanması yönünde verilen kararda bir isabetsizlik olmadığından;

6. Ceza Dairesi 2021/24719 E. , 2021/20467 K.

Yağma Suçu Avukatı Ne Yapar?

Yağma suçu, niteliği itibariyle hırsızlık, kasten yaralama, tehdit gibi suçlarla iç içe geçmiş bir suç tipidir. Bu nedenle yağma suçunda müdafi olarak görev yapan avukatın öncelikle suç vasfını değerlendirmesi ve gerekli görmesi halinde itiraz etmesi gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki yağma suçu cezası ile diğer suçların cezaları arasında farklar bulunmaktadır.

Yağma suçu soruşturma aşamasından kovuşturma ve hatta infaz aşamasına kadar titizlikle yürütülmesi gereken bir suç tipidir. Etkin bir müdafilik ile beraat alınması yahut yağma suçu cezası bakımından lehe yasaların uygulanması önem arz etmektedir.

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?