Fuhuş Cezası Nedir? Fuhuş Suçu Nedir?

Fuhuş Cezası Nedir?

Fuhuş, Türk Ceza Kanunu’nun 227. maddesinde sekiz madde ile düzenlenmektedir. Madde, kanunun “Genel Ahlaka Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Bu yazımızda fuhuş suçu nedir, fuhuş cezası kimlere verilir, fuhuş cezası ne kadardır gibi sorulara cevap verecek, emsal nitelikte fuhuş suçu Yargıtay kararları paylaşacağız.

Fuhuş Suçu Nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki, kanunda düzenlenen suç fuhuş yapma suçu değil, çocuk ve yetişkinlerin fuhşa teşvik edilmesi, fuhşun kolaylaştırılması suçlarıdır. Fuhuş cezası fuhuş yapan kişi için değil, fuhşu teşvik eden veya fuhşun yapılmasını kolaylaştıran kişi içindir. Bir başka deyişle suç, fuhuş yapma suçu değil, fuhuş yaptırmak suçudur. Fuhuş cezası da bu kapsamda verilmektedir. Nitekim 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda suç “fuhşiyata tahrik” başlığıyla ele alınmaktaydı.

istanbul ceza avukatı

Hangi Hareketler Fuhuş Suçu Kapsamındadır? Fuhuş Cezası Verilir?

  1. Fuhşa teşvik etmek, fuhuş cezası gerektirir.
  2. Fuhşun yolunu kolaylaştırmak, fuhuş cezası gerektirir.
  3. Fuhşa aracılık etmek, fuhuş cezası gerektirir.
  4. Fuhuş için yer temin etmek, fuhuş cezası gerektirir.
  5. Fuhuş yapan kişinin kazancından geçim sağlamak, fuhuş cezası gerektirir.

Fuhuş Cezası Nedir?

Kanunun birinci fıkrasında yer alan çocuğun fuhşa teşviki, kolaylaştırma, tedarik, barındırma veya aracılığı suçlarında fuhuş cezası dört yıldan on yıla hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır.

İkinci fıkrada düzenlenen bir kişiyi fuhşa teşvik/aracılık/temin/yolunu kolaylaştırma fiili için fuhuş suçu cezası ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ve üç bin güne kadar adli para cezasıdır.

Üçüncü fıkrada düzenlenen fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma fiilinde fuhuş cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden ikibin güne kadar adli para cezasıdır.

Kanunun dördüncü fıkrasında düzenlenen cebir/tehdit kullanımı, hile/çaresizlikten yararlanma ile fuhuş halinde fuhuş suçu cezasıiçin iki katına kadar artırım uygulanır.

Kanunun beşinci fıkrasında belirtilen belirli derecedeki hısımların ya da kimselerin nüfuz kullanmak suretiyle gerçekleştirdikleri eylemlerde fuhuş cezası yarı oranında artırılır.

Yazılı işbu suçların örgüt faaliyeti ile işlenmesi halinde fuhuş cezası yarı oranında artılır.

Çocuğa Fuhuş Yaptırmak Suçu – Fuhuş Cezası

227. maddenin birinci fıkrası çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişiye verilecek cezadan bahsetmektedir. Bu hallerde fail dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır. Bu da teşebbüs hükümlerinin uygulanabilirliği bakımından önem arz etmektedir.

fuhuş cezası

Fuhuş Yaptırmak Suçu

Kanunun ilk maddesinde suçun mağduru çocukken, ikinci maddesinde kanun “bir kimse” şeklinde bahsetmektedir. Kanuna göre, bir başkasını fuhşa teşvik etmek, bunun yolunu kolaylaştırmak, fuhuş için aracılık etmek veya yer temin etmek suç olup fuhuş cezası iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasıdır.

Ayrıca, fuhşa sürüklenen kimsenin gelirinden yararlanarak kısmen veya tamamen geçimini sağlayan kişinin bu hareketi fuhşa teşvik olarak kabul edilmektedir.

Fuhşu Kolaylaştırmak, Aracılık Yapmak, Fuhşun Reklamını Yapmak

227. maddenin üçüncü fıkrası fuhuş ile ilgili olarak bir başka suçu düzenlemektedir. Bu fıkraya göre, failin fuhşu kolaylaştırması veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve söz içeren ürünleri vermesi, dağıtması veya yayması halinde suç oluşmaktadır. Bu şekliyle fuhuş cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden iki bin güne kadar adli para cezasıdır.

Cebir, Tehdit, Hile ile Fuhşa Sevk Etmek – Fuhuş Cezası

Kanunun dördüncü maddesinde bir takım hareketle kişiyi fuhşa sevk ve fuhuş yapmasını sağlama suçu düzenlemektedir. Bu maddeye göre, kişi şayet cebir veya tehdit kullanarak, hile ile veya çaresizlikten yararlanmak suretiyle bir başkasını fuhşa sevk ederse veya o kimsenin fuhuş yapmasını sağlarsa bu durumda verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılmaktadır.

Fuhuş Suçunun Yakınlara Karşı İşlenmesi

Yukarıdaki başlıklar altında belirttiğimiz fuhuş suçlarının eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından işlenmesi halinde ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Fuhuş Suçunun Örgüt Faaliyeti ile İşlenmesi

Yukarıda ifade edilen suçların suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi durumunda, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Fuhuş Mağduru Kişi Fuhuş Cezası Alır mı?

Kanunun sekizinci maddesine göre, fuhşa sürüklenen kimse, tedaviye veya psikolojik terapiye tâbi tutulabilir.

Fuhuş Suçunda Teşebbüs ve Fuhuş Cezası

Fuhuş suçunda teşebbüs suçun mağdurunun çocuk olması halinde mümkün değildir. Kanun, bu halde teşebbüs hükümlerinin uygulanamayacağını ifade etmektedir. Ne var ki, suçun mağdurunun yetişkin kimse olması halinde fiilin teşebbüs aşamasında kalması mümkündür.

Fuhuş Suçunda İştirak Eden Fuhuş Cezası Alır mı?

Fuhuş suçlarında iştirak hali mümkündür. Suçun birden fazla kişi tarafından işlenmesi halinde genel iştirak hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Örneğin, 2 kişi birlikte mağdurenin bir başkasıyla ücret karşılığında ilişkiye girmesine aracılık ediyorsa iştirak hükümleri uygulanabilecektir.

Fuhuş Suçunda İlişkiye Giren Üçüncü Kişi Fuhuş Cezası Alır mı?

Uygulamada sıklıkla karşımıza çıkan sorulardan biri de fuhuş suçundaki üçüncü kişinin, yani mağdur ile ilişkiye giren kişinin cezai sorumluluğudur. Örnek vermek gerekirse, A kişinin B isimli mağdureyi C isimli “müşteriye” pazarlaması halinde fuhuş suçu oluşur ve A kişi hakkında soruşturma yürütülür. Bu durumda C isimli kişi hakkında ceza verilmez. Elbette mağdurun kaç yaşında olduğu, başkaca bir suçun meydana gelip gelmediği önemlidir.

Fuhuş Suçu Görevli Mahkeme

Fuhuş suçunda görevli mahkeme konusunda ikili bir ayrıma gidilmektedir.

  1. TCK m. 227/1, 2 ve 3 fıkralarında görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
  2. TCK m. 227/4, 5 ve 6 fıkralarında, yani suçun cebir, tehdit, hile ya da çaresizliğinden yararlanmak suretiyle; belli derecede yakınlar veya belli görevler nedeniyle nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde ve suçların örgütlü olarak işlenmesi hallerinde görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Mağdur Beyanı ile Ceza Verilebilir mi?

Yalnızca mağdur beyanının olduğu bir fuhuş yargılamasında fuhuş cezası verilmemelidir. Bu konuda Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin 2/6/2020 gün, 2019/16015 Esas, 2020/6310 Karar sayılı kararında bu husus üzerinde durulmaktadır.

“Sanık …’in tüm aşamalarda suçlamayı kabul etmemesi ve bir kısım sanıkların da beyanlarında sanık …’i tanımadıklarını belirtmeleri karşısında; mağdurun soruşturma aşamasındaki soyut beyanı dışında, atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin bir delil bulunmadığı gözetilmeden yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi, …”,

İletişimin Tespiti Yoluyla Mahkumiyet

Türk Ceza Kanunu m. 227’de yer alan iletişimin tespiti vasıtasıyla delil elde edilip edilemeyeceği ve bu delillerin hükme esas alınıp alınamayacağı önemlidir. Zira kimi fuhuş yargılamalarında iletişimin tespiti yoluyla elde edilmiş konuşma delili dışında delil bulunmamaktadır. Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin 09/09/2020 gün, 2020/1196 Esas, 2020/9001 Karar sayılı kararında bu konu ele alınmaktadır: “…Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler, gerekçe içeriğine göre ve iletişimin tespiti kararlarının verildiği tarihlerde fuhuş suçunun CMK’nın 135. maddesindeki katalog suçlar arasında yer almaması nedeniyle iletişimin tespiti kararlarıyla elde edilen görüşme kayıtlarının, fuhuş suçu açısından yasal delil niteliğinde olmadığı anlaşılmakla, bu kayıtlar değerlendirme dışı bırakılmıştır.”

HTS Kayıtları Fuhuş Cezası İçin Yeterli midir?

Fuhuş suçlarında HTS kayıtları şüpheli ve sanık tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bilhassa o saatte, o mekanda olmadığını kanıtlamak için telefon üzerinden yapılacak HTS kayıtlarının sorgulanması ile masumiyetin kanıtlanması mümkün olmaktadır.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 31/05/2021 gün, 2020/13770 Esas, 2021/16610 Karar sayılı kararında bu hususa yer vermektedir

“…13/11/2014 tarihli araştırma tutanağı, 16/11/2014 tarihli olay tutanağı, tanık beyanları ve tüm dosya kapsamıyla otelde fuhuş yapıldığının sabit olduğu anlaşılmakla, her ne kadar otelin ruhsat sahibi olan sanık, olay günü otelde bulunmadığını ve mağdur- ları tanımadığını belirtmiş ise de, otelin mesul müdürü olan diğer sanık …’in temyiz dilekçesinde, sanığın olay günü mağdurları otele getirdiğini, mağdurlara oda verdiğini, düğüne gidip iki saat sonra döndüğünü, otelde olduğu sırada polislerin geldiğini ancak sanığın olay yerinden kaçtığını belirtmesi nedeniyle suç tarihi itibariyle sanık adına kayıtlı GSM hattı olup olmadığının araştırılması, varsa bu GSM hat veya hatları ile sanığın kullandığını belirttiği 0538508**64 numaralı GSM hattına ilişkin HTS kayıtları getirtilerek, baz istasyon bilgileri üzerinden sanığın suç tarihinde olay yerinde bulunup bulunmadığının araştırılıp tüm delillerin bir bütün halinde değerlendirilmesinden sonra hüküm kurulması gerekliliği, Bozmayı gerektirdiğinden, …”

Fuhuş Suçu Avukatı – Fuhuş Cezası Beraat

Fuhuş suçlarında zincirleme suç hükümlerinin uygulanıp uygulanmaması tartışması ve mağdur sayısı kadar suç oluşması göz önünde bulundurulduğunda fuhuş suçunda hükmedilecek cezaların hayli yüksek miktarlarda olduğu görülmektedir. Bu bakımdan fuhuş suçunun şüphelisi veya sanığı iseniz cinsel suçlar alanında çalışan bir avukattan hukuki danışmanlık hizmeti almanızda yarar vardır.

fuhuş cezası

fuhuş cezası

Fuhuş Suçu Yargıtay Kararları

Yazımızın bu bölümünde fuhuş suçu yargıtay kararları örnekleri paylaşılacaktır.

Yargıtay 4.CD. 24/6/2021 gün, 2020/14873 Esas, 2021/20586 Karar “…Mahkemece kabul edilen oluşa göre, polis memurlarının devriye görevini ifa ettikleri sırada üzerinde masöz … ve telefon numarası içeren kartvizitlerin sanık … tarafından sokakta yerlere atıldığının tespit edildiği olayda, sanığın mağdurlara yönelik TCK’nın 227/2. madde kapsamında kalacak şekilde fuhuşa teşvik, aracılık veya yer temini niteliğindeki eylemlerinin tespit edilmemesi, fuhuş yapan mağdurlara ait kartvizitlerin yere atılması şeklindeki eylemlerinin ise suç tarihinde ceza kanunlarında düzenlenen cezalandırılması gerekir tipik bir fiil yani suç olmadığı, suç tarihinden sonra, 6763 sayılı Kanun’un 18. maddesi ile ihdas edilip TCK’nın 227/3. maddesinde düzenlenen suç tipinin de suç tarihinde yürürlükte bulunmaması nedeniyle, TCK’nın 2. ve 7. maddeleri uyarınca zaman bakımından sanık hakkında uygulanamayacağından, sanığın beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, …” – Fuhuş Suçu Yargıtay Kararları


Yargıtay 4.CD. 14/06/2021 gün, 2020/13857 Esas, 2021/19240 Karar “…Sanığın üzerine atılı suçlamayı kabul etmemesi, mağdurların yaptıkları fuhuşa ilişkin teşvik, aracılık veya yer temin ettiğine dair herhangi bir tanık veya mağdur beyanı ya da başka bir delil bulunmaması karşısında, sanık adına kayıtlı ve diğer sanık … tarafından kullanılan hattın atılı suçun işlenmesi için kullanıl- dığından haberdar olup olmadığının, sanık …’ın eylemine yardım etme bilinç ve iradesi içerisinde hareket ettiğinin ne şekilde kabul edildiği karar yerinde açıklanıp tartışılmadan yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesi, …” – Fuhuş Suçu Yargıtay Kararları


Yargıtay 4.CD. 31/5/2021 gün, 2020/29996 Esas, 2021/16945 Karar “…Sanığın, fuhuş eylemini, suç tarihinde resmi nikahlı eşi olan mağdura yönelik gerçekleştirmesine rağmen sanık hakkında, TCK’nın 227/5. maddesi uygulanmayarak eksik ceza belirlenmişse de aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılamayacağı, …” – Fuhuş Suçu Yargıtay Kararları


Yargıtay 4.CD. 7/6/2021 gün, 2020/20914 Esas, 2021/18131 Karar “…a) TCK’nın 227/4. maddesinde sayılan mağdurun çaresizliğinden ya- rarlanma hali, mağdurun içinde bulunduğu ve üstesinden gelemediği maddi veya manevi anlamda elverişsiz durumdan yararlanmak suretiyle mağdurun fuhşa razı edilmesidir. Mağdurun çaresizliğinden yararlanılarak fuhuş suçunun işlendiğinden söz edilebilmesi için failin mağduru fuhşa sevk veya fuhuş yap- maya razı ederken bu durumdan özellikle yararlanmış olması, mağdurun içinde bulunduğu olumsuz koşullardan başka türlü kurtulma imkanı bulunmadığı fikri oluşturularak fiile razı edilmesi ve bunun sonucu fuhşa sevkedilmesi ve fuhuş yapmasının sağlanması gerekir. Çaresizliğin sebebi güçsüzlük, sağır- dilsizlik, akıl hastalığı gibi fiziksel durumlar veya işsizlik, yoksulluk, madde veya alkol bağımlılığı, açlık gibi şahsi duruma bağlı durumlardan kaynaklanabilir.

Bu açıklamalar göz önüne alınarak dosya kapsamında mağdurun kalacak yer temin etme imkanı olmasına rağmen, fuhuş yaptıran sanık … ile tanışıp kendi isteği ile kaçarak yanında kaldığının anlaşılması ve sanık …’nun ise sanık …’ın eylemine fuhuş için müşteri bulmak ve fuhşa yer temin etmek suretiyle iştirak ettiğinin anlaşılması ve mağdur …’in kayıp müracaatı üzerine alınan be- yanında ailesine ya da kadın sığınma evine yerleştirilmek istemediğini ifade et- mesi karşısında, mağdurun bulunduğu bu durumun TCK’nın 227/4. maddesi kapsamında çaresizlik hali olarak değerlendirilemeyeceği gözetilmeden, sanık- lar hakkında TCK’nın 227/4. maddesi uygulanarak fazla ceza tayini,

b) Sanıkların bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda mağdurun birden fazla fuhuş yapmasına aracılık etmelerine karşın, TCK’nın 43/1. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi, Kanuna aykırı…” – Fuhuş Suçu Yargıtay Kararları

Cinsel suçlar alanındaki diğer makalelerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?