Tutukluluğa İtiraz Nasıl Yapılır?

Tutukluluğa itiraz için: 05069762355

Bir suç nedeniyle tutuklanırsanız yapılması gereken ivedi şekilde tutukluluğa itiraz etmektir. Tutukluluğa itiraz için 7 günlük süreniz vardır ve bu süre içerisinde itiraz ederseniz, itirazın kabulü halinde gecikmeksizin salıverilirsiniz.

Tutuklama Süreci Nasıl İşler?

Tutuklama her ne kadar sınırlı uygulanması gereken bir koruma tedbiri olsa da uygulamada pek çok suçta hukuka aykırı şekilde uygulandığını görmekteyiz. Tutuklama genellikle şu sıralama ile yaşanır;

  1. Bir olaya karışırsınız veya hakkınızda bir soruşturma yürütülür.
  2. Bu konu hakkında ifadenizi verirsiniz.
  3. İfade sonrası savcı sizi tutuklamaya sevk eder.
  4. Savcılığın sevki sonrası sulh ceza hakimi tutukluluk kararı verir.
  5. Tutukluluk kararı ile birlikte tutukevine götürülürsünüz.

Tutukluluğa İtiraz

Bu noktadan sonra yapılması gereken, gecikmeksizin tutukluluk kararına itiraz etmektir. Bilindiği üzere tutuklama, bilhassa delil karartma ve kaçma şüphesi olan, suçu işlediği yönünde güçlü deliller bulunan şüpheli veya sanık hakkında uygulanır. Ne var ki uygulamada ne savcı ne de sulh ceza hakimi bu kriterlere yeterli özeni göstermektedir.

Neden Tutuklama Kararı Verilir?

Teoride tutuklama kararı, kaçma veya delil karartma şüphesi hallerinde verilmelidir. Ne var ki uygulamada, tutuklama kararı verilirken çoğunlukla başkaca kriterler gözetilir. Örneğin şüpheli veya sanığın sabıkasının olup olmaması verilecek tutukluluk kararında büyük öneme sahiptir. Sulh ceza hakimleri buna ve sorgu esnasında yapılacak savunmaya büyük önem vermektedir.

Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Olur?

Tutuklama kararına itiraz, tutuklamaya itiraz dilekçesi ile yapılabileceği gibi duruşma sırasındaki beyanın zabta geçirilmesi ile de yapılabilir.

Kimler Tutuklamaya İtiraz Edebilir?

Tutuklama kararına karşı itiraz aşağıdaki kişiler tarafından yapılabilir;

  1. Şüpheli ve sanığın avukatı
  2. Tutuklananın yasal temsilcisi (anne, baba, sair yasal temsilci)
  3. Tutuklananın eşi

Tutuklama Kararına İtiraz Nereye Yapılır?

Tutuklama kararına itiraz, tutuklama kararı veren hakimlik yahut mahkemeye iletilecek bir dilekçe ile esasen asliye ceza mahkemesine yapılır. Öncelikle tutuklama kararını veren mahkeme bir inceleme yapar ve şayet itirazı yerinde bulmazsa asliye ceza mahkemesine iletir.

Vekaletsiz Tutuklama Kararına İtiraz

Avukat aracılığıyla tutuklama kararına itiraz etmek isterseniz tutuklunun vekaletname çıkarması gerekmez. Ceza yargısında vekaletname istisnaidir ve tutukluluğa itiraz için aranmaz.

Tutuklama Kararına İtiraz – Avukat Ne Yapar?

Bir tutuklu dosyasında avukatın önceliği müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını sağlamaktır. Zira pek çok dosyada tutukluluk hukuki değildir ve tutukluluk hali artık koruma tedbirinden ziyade ceza ve infaza dönüşmüştür.

Bu nedenle doğru ve etkili bir tutukluluğa itiraz süreci yürütmek büyük öneme sahiptir. Bir avukat tutukluğa itiraz sürecinde şunları yapmalıdır;

  1. Müvekkil adına iletişime geçenlerle konuşmalı, müvekkil hakkında bilgi almalı.
  2. İlk iş soruşturma dosyasını incelemeli, dosya hakkında bilgi ve belge toplamalı.
  3. Müvekkilini cezaevinde ziyaret etmeli, olayı ve tutukluluk sürecini dinlemeli.
  4. Tutukluluk kararına itiraz dilekçesi yazmalı, bu dilekçe ekinde fayda sağlayacak belgelere yer vermeli.
  5. Tutukluluk kararına itiraz dilekçesinin işleme alınmasını sağlamalı, süreci hızlandırmalı.
  6. Süreç boyunca müvekkille ve yakınları ile iletişim halinde olmalı, onları bilgilendirmeli.

Tutukluluğa İtiraz Cezaevi Görüşmesi

Tutukluluğa itiraz dosyalarında avukatın müvekkil ile cezaevinde görüşmesi ve yaşananları birinci ağızdan dinlemesi önemlidir. Çalışkan Hukuk Bürosu olarak da tutukluluğa itiraz dosyalarında müvekkillerimizi cezaevinde ziyaret etmeye özen gösteriyoruz. Bu hem tutukluluğa itirazın daha etkili olmasını sağlamakta, hem de tutuklu yargılanan müvekkil nezdinde “özgürlüğünüz için dışarıda çalışanlar var” güvenini sağlamakta.

Tutukluluğa İtiraz Avukat Ücretleri

Tutukluluğa itiraz ücretleri her avukat için değişkenlik göstermektedir. Bir avukat tutukluluğa itiraz işi için emeğinin karşılığını kendisi belirler. O nedenle dosyanız özelinde yapılması gerekenleri, ücret tarifesini ve ödeme planını telefonda konuşmakta yarar var.

Çalışkan Hukuk Bürosu

Çalışkan Hukuk Bürosu olarak İstanbul ilinde tutukluluk dosyalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz. İletişime geçmeniz halinde ivedi olarak dosyanızı inceler, itirazınızı gerçekleştirebiliriz. İletişim için; 0506 976 23 55 numaralı telefon üzerinden yazabilir veya arayabilirsiniz.

Tutukluluğa itiraz, tutukluluk kararı sonrası 7 gün içerisinde avukat, yasal temsilci veya eş aracılığıyla yapılabilir. Sulh ceza mahkemesine duruşma sırasında beyan ile veya dilekçe ile itiraz edilebilir..

Tutukluluk itirazı avukatı sizin için soruşturma dosyasını inceler, itiraz dilekçesi yazar, müvekkili ile cezaevinde görüşür ve tutukluluğa itiraz edip süreci takip eder.

Çalışkan Hukuk Bürosu, örnek tutukluluk itirazları.

Tutuklamaya İtiraz Dilekçesi Örneği

Uyuşturucu Ticareti Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi

Uyuşturucu Tutuklama Kararına İtiraz Dilekçesi

 

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?