Zimmet Suçunun Cezası Nedir?

Zimmet suçunun cezası nedir? başlıklı yazımızda zimmet suçu hakkında merak edilenlere cevap vereceğiz. Zimmet suçu nedir, zimmet suçu TCK ‘da nasıl düzenlenmiştir, zimmet suçunun cezası nedir sorulara yanıt vereceğiz.

Zimmet Suçu Nedir?

Zimmet suçu TCK 247 ve devamında düzenlenmiştir. Zimmet, memurun görevi nedeniyle kendisinde bulunan yahut koruma ve gözetimle yükümlüsü olduğu malı kendisinin ya da başkasının zimmetine geçirmesi eylemidir. Zimmet suçunun cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.

Zimmet suçu, yalnızca kamu görevlisi tarafından işlenebilir. Örnek vermek gerekirse bu suçu devlet memuru işleyebilir. Nüfus müdürlüğünde çalışan bir memur veya Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir memur zimmet suçu işleyebilir. Ancak özel bir iş yerinde çalışan temizlik işçisi zimmet suçunu işleyemez. Dolayısıyla onun hakkında yürütülecek soruşturma zimmet suçu olmaz.

istanbul ceza avukatı

istanbul ceza avukatı

Zimmet Suçunun Cezası

Zimmet suçunun cezası, zimmet suçu TCK 247 maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, suçun basit halinde verilecek ceza 5-12 yıl hapis cezasıdır. Şayet zimmet suçu, işlenen suçun açığa çıkmamasına yönelik hileli davranışlarla işlenirse bu durumda zimmet suçunun cezası yarı oranında artırılır. Örnek vermek gerekirse, 5 yıl hapis cezası verilecekse, bu halde 7.5 yıl hapis cezasına hükmedilir.

Zimmet suçunun cezası bakımından önemli olan bir diğer etken, zimmet suçuna konu malın geçici süre kullanılıp iade edilmesi şeklinde zimmet suçunun işlenmesidir. Bu halde zimmet suçunun cezası yarı oranına kadar indirilebilir. Örneğin, verilecek ceza 5 yıl ise, bu madde kapsamında zimmet suçunun cezası 2.5 yıl olabilir.

Zimmet Suçunun Cezası ve Etkin Pişmanlık

Zimmet suçunun cezası bakımından etkin pişmanlık, soruşturma öncesi, soruşturma evresi ve kovuşturma evresi şeklinde ayrımlara tabidir. Etkin pişmanlık kapsamında değerlendirilebilmesi için, zimmete geçirilen mal aynen iade edilmeli yahut uğranılan zarar tamamen tazmin edilmelidir. Aksi halde zimmet suçu kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak mümkün değildir.

  • Soruşturma başlamadan önce etkin pişmanlıktan yararlanılması halinde zimmet suçunun cezası üçte iki oranında indirilir.
  • Kovuşturma başlamadan önce etkin pişmanlıktan yararlanılması halinde zimmet suçunun cezası yarı oranında indirilir.
  • Kovuşturma aşamasında etkin pişmanlıktan yararlanılması halinde zimmet suçunun cezası üçte biri oranında indirilir.

Zimmet suçu TCK 247’de düzenlenmekte olup, zimmet suçu TCK 248’de ise zimmet suçunun cezası bakımından etkin pişmanlık hali düzenlenmektedir.

Değer Azlığı Halinde Zimmet Suçunun Cezası

Zimmet suçu TCK 249 kapsamında daha az cezayı gerektiren hal düzenlenmiştir. Buna göre, zimmet suçuna konu malın değeri azsa, zimmet suçunun cezası üçte bir oranından yarı oranına kadar indirilebilir.

Denetim Görevlisinin Zimmet Suçuna Göz Yumması

Zimmet suçu TCK 251’de ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. TCK 251. maddesinde, denetim görevinin ihmali konusu düzenlenmektedir. Buna göre, zimmet suçunun işlenmesine kasıtlı olarak göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi işlenen zimmet suçunun müşterek faili olarak kabul edilir ve zimmet suçunun cezası bakımından sorumlu tutulur. Bununla birlikte, zimmet suçunun işlenmesine denetim görevini ihmal ederek imkan sağlayan kamu görevlisi ise üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Zimmet Suçu Şikayete Tabi midir?

Uygulamada sıklıkla sorulan sorulardan biri de zimmet suçunun şikayete tabi olup olmadığı ve tabi ise, şikayet süresinin ne olduğudur. Önemle belirtmek gerekir ki, zimmet suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Zimmet suçu resen soruşturulan suçlardandır. Bu nedenle zimmet suçu bakımından şikayet süresi yoktur. Zimmet suçu için dava zamanaşımı süresi ise 15 yıl olarak belirlenmiştir.

Zimmet suçu genellikle zimmet suçu failinin çalıştığı kurum tarafından ilgili Başsavcılığa bildirim yapılması sonucu soruşturulur. Açılacak ceza davasında da ilgili kurum müdahale talebinde bulunarak kamu davasına katılabilir.

Zimmet Suçu Görevli Mahkeme Neresidir?

Zimmet suçu bakımından görevli mahkeme, ağır ceza mahkemesidir. Zimmet, TCK kapsamında ağır ceza mahkemesinde yargılanması gereken bir suçtur. Hakkınızda yürütülen zimmet suçu soruşturması neticesinde açılacak kamu davası, ağır ceza mahkemesinde açılır.

Zimmet Suçunun Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir mi?

Zimmet suçunun cezası adli para cezasına çevrilir mi sorusu uygulamada karşılaştığımız sorulardandır. Zimmet suçunun cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 247 ve devamı maddelerinde düzenlenmekte olup söz konusu cezalar incelendiğinde zimmet suçunun cezasının adli para cezasına çevrilemeyeceğini söyleyebiliriz.

Zimmet Suçunda HAGB Uygulanır mı?

Zimmet suçunda HAGB uygulanır mı sorusuna net bir cevap vermek için dosya özelinde değerlendirme yapmak gerekir. Zira, HAGB yani hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu yalnızca iki yıl ve altındaki cezalarda uygulanabilmektedir. Zimmet suçunun cezası bakımından HAGB, yalnızca suçun basit halinde ve etkin pişmanlıktan yararlanılması ihtimalinde uygulama alanı bulabilir.

Zimmet Suçunda Ceza Ertelenir mi?

Zimmet suçunun cezasının ertelenmesi de ancak HAGB’De olduğu gibi suçun basit halinin işlenmesi ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması halinde mümkündür.

Zimmet Suçu Avukatı

Zimmet suçu cezası yüksek suçlardandır. Suçun yalnızca basit halinde belirli indirimler yapılması halinde HAGB ve erteleme gündeme gelmektedir. Zimmet suçu ağır ceza mahkemesinde yargılanana suçlardandır ve titiz şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bir zimmet suçu avukatı, zimmet suçunun unsurlarını ve zimmet suçunun cezasını iyi bilmelidir. Hem idari süreci hem ceza dosyasını doğru şekilde takip etmelidir. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz. 0506 976 23 55

 

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?