Şikayetin Bölünmezliği Nedir?

Şikayetin bölünmezliği nedir, şikayetin bölünmezliği ilkesi nasıl uygulanır? Bu yazımızda ceza yargılamaları bakımından büyük önem arz eden şikayetin bölünmezliği ilkesinden ve ceza dosyalarına olan etkisinden bahsedeceğiz.

Şikayetin Bölünmezliği Nedir?

Bir suç şayet iştirak halinde işlenmişse, müşteki biri hakkında şikayeten vazgeçerse diğerleri hakkında da şikayetten vazgeçmiş sayılır. Bu hususa “şikayetin bölünmezliği” ilkesi adı verilir. Zira ceza yargılamasında cezalandırılan esas olarak suçtur, bu nedenle suç da şikayet de bölünemez. Benzer şekilde şikayete tabi bir suç hakkında şikayette bulunulmuşsa ve birden fazla fail suçu iştirak ile işlemiş ise bu durumda şikayet tüm failleri etkilemektedir.

Şikayetin Bölünmezliği Yargıtay Kararı – 1

Yargıtay (Kapatılan)13. Ceza Dairesi 2020/6356 E., 2020/10400 K.

Müşteki vekilinin 09.04.2019 tarihli celsede temyiz dışı sanık … hakkındaki şikayetinden vazgeçtiğini beyan ettiği ve şikayetten vazgeçme nedeni ile sanık … hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine karar verildiği nazara alındığında, eylemin bir bütün olarak değerlendirilerek şikayetin fail hakkında değil fiil hakkında olduğu, iştirak halinde işlenen suçlarda müştekinin şikayetin bölünmezliği kuralı gereği bütün faillerin tek tek isimlerini bildirerek şikayetten vazgeçmesinin gerekmediği ve 5237 sayılı Kanunu’nun 73/5. maddesi gereğince aynı olaya ilişkin olan şikayetten vazgeçmenin diğer sanığa da sirayet edeceği gözetilmeksizin, sanık … hakkında düşme kararı yerine yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi, Bozmayı gerektirmiş, sanık …’ın temyiz istemi bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 27.10.2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Şikayetin Bölünmezliği Yargıtay Kararı – 2

Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2017/8197 E., 2019/10553 K.

Nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından sanık …’in beraatine ilişkin hükümler ile nitelikli dolandırıcılık suçunda sanık …’nın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü: Vekaletnamesinde davadan feragat ve vazgeçme yetkisi bulunan katılan vekilinin, 02/04/2013 tarihli celsede, sanık … hakkındaki şikayetten vazgeçtiklerini beyan etmesi nedeniyle ve 5237 sayılı Kanun’un 73/5. maddesindeki düzenlemeye göre iştirak halinde işlenen suçlarda müştekinin şikayetin bölünmezliği kuralı gereği aynı olaya ilişkin olan şikayetten vazgeçmenin diğer sanık …’e de sirayet edeceği ve şikayetten vazgeçmeden daha sonraki aşamalarda dönülemeyeceği dikkate alınarak, katılma kararı hükümsüz kaldığından, …’ın katılan sıfatını kaybetmesi nedeniyle vekilinin beraate ilişkin hükümleri temyiz etme hakkı bulunmadığı anlaşıldığından, hükümlere yönelik temyiz isteğinin 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’nın 317. maddesi uyarınca REDDİNE, 24/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Şikayetin Bölünmezliği Yargıtay Kararı – 3

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2021/12985 E. , 2021/19701 K.

Gereği görüşülüp düşünüldü: 5237 sayılı TCK.nın 234/3. maddesinde düzenlenen çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunda on sekiz yaşını bitirmeyen çocuğun annesi ile babasının çocuk üzerinde sahip oldukları velayet haklarının koruma altına alınması nedeniyle atılı suçun mağdurun anne ile baba olduğu cihetle; Yaşı küçük …’ın anne ve babası olan mağdurlar … ve …’nun 23.10.2015 tarihli oturumda sanıklardan … ve …’dan şikayetçi olduklarını, … ve …’dan şikayetçi olmadıklarını davaya katılmak istediklerini bildirdikleri anlaşılmış ise de; 5237 sayılı TCK.nın 73/5. maddesindeki düzenlemeye göre iştirak halinde işlenen suçlarda müştekinin şikayetin bölünmezliği kuralı gereği aynı olaya ilişkin olan şikayetten vazgeçme diğer sanıklara sirayet edeceğinden sanıklardan … ve … hakkındaki şikayetinden vazgeçen mağdurların davaya katılma ve hükümleri temyize hakkı bulunmadığı gibi mahkemece verilen katılma kararının da mağdurlara bu hakkı vermeyeceği anlaşılmakla; katılan sıfatını almayan mağdurların hükümleri temyiz etme hakkının bulunmaması nedeniyle mağdurlar vekilinin ve çocuğu temsilen duruşmayı takip eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekilinin davaya katılma ve hükmü temyiz etme hakkı bulunmadığından vaki temyiz istemlerinin 6723 sayılı Kanunun 33. maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nın 317. maddesi uyarınca REDDİNE, 25.10.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Şikayetin Bölünmezliği Dilekçesi

İSTANBUL ANADOLU 20. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE

DOSYA NO: 2022/524

SANIK: Atalay PAKSOY

MÜDAFİ: Av. Burakhan ÇALIŞKAN

SUÇ: Tehdit

KONU: Şikayetin bölünmezliği ilkesi gereği 

Sayın mahkemeniz nezdinde yürütülen yukarıda bilgileri yazılı tehdit suçunun konu edildiği ceza yargılamasının 4. celsesinde katılan Ayfer ARIKAN, dosyada sanık sıfatıyla yer alan Ali AKSOY hakkındaki şikayetinden vazgeçtiğini beyan etmiş olup sanık Ali AKSOY’un 22.10.2022 tarihli şikayetten vazgeçilmesinin kabulü dilekçesi mahkemeniz dosyasına girmiştir.

Müvekkilim Atalay PAKSOY ve diğer sanık Ali AKSOY’un üzerlerine atılı tehdit suçunu iştirak halinde işlediği gözetilerek her ne kadar katılan Ayfer ARIKAN yalnız Ali AKSOY yönünden şikayetten vazgeçtiğini beyan etmişse de, müvekkilim hakkında da ceza davasının düşmesi yönünde karar verilmesi gerekmektedir.

İşbu hususu sayın mahkemenize bildirir, gereğinin yapılmasını saygılarımla talep ederim. 25.12.2022

Sanık müdafi Av. Burakhan ÇALIŞKAN

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?