Ruhsatsız Silah Cezası

Ruhsatsız silah nedir, ruhsatsız silah cezası ne kadardır, ruhsatsız silah taşıma cezası hangi durumlarda alınır; bu makalede bu sorulara ve ruhsatsız silah taşıma hakkında merak edilenlere cevap vereceğiz.

Ruhsatsız Silah Nedir?

Silahlar için taşıma ve bulundurma ruhsatları alınmaktadır. Bu ruhsatlar olmaksızın silahların taşınması, bulundurulması 6136 sayılı kanun gereği suç teşkil etmektedir. Ruhsatsız silah kavramı, esas olarak bu ruhsatların bulundurulmaması anlamına gelmektedir.

Ruhsatsız silah taşıma suçu, kanunda düzenlenmektedir. Şayet ruhsatsız silah ile yakalanırsanız hakkında işlem yapılır ve soruşturma başlatılır, soruşturma neticesinde iddianame düzenlenir ve kabul edilirse hakkınızda ceza davası açılır.

Ruhsatsız Silah Cezası

Ruhsatsız silah taşıma suçu, 6136 sayılı kanunla düzenlenir ve kanun ile temel olarak ruhsatı bulunmayan silahı taşıma, bulundurma, satın alma gibi eylemler suç olarak düzenlenir.

Kanuna göre,

Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma, satın alma eylemleri için kişi hakkında verilecek ruhsatsız silah cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.

Bir adet silah ve normal sayılabilecek mermi bulundurma halinde ruhsatsız silah cezası bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmi beş günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.

Şayet ateşli silah, kanunun on ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlardan olması ya da silâh veya mermilerin sayı veya nitelik bakımından vahim olması halinde ruhsatsız silah cezası beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Bu Kanunun on ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlar dışındaki ateşli silahın bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde verilecek ruhsatsız silah cezası bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüz güne kadar adlî para cezasıdır.

Bahsedilen on ikinci maddenin dördüncü fıkrası ise şu şekildedir;

Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur.

Ateşli silahlara ait mermilerin pek az sayıda bulundurulmasının veya taşınmasının mahkemece vahim olarak takdir edilmemesi durumunda hükmolunacak ceza altı aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıdır.

Kuru Sıkı, Ses veya Gaz Fişeğini Silaha Çevirmek

Kuru sıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştüren kişi, bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre cezalandırılır.

Ruhsatsız Silah Davası

Ruhsatsız silah cezası ne kadardır sorusu kadar önem arz eden hususlardan biri, ruhsatsız silah hakkında yürütülecek davadır.

Ruhsatsız Silah Davası Görevli Mahkeme

Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Bu suç hakkında yürütülecek kovuşturma asliye ceza mahkemesinde yürütülür.

Ruhsatsız Silah Cezası Uzlaşma

Ruhsatsız silah cezası uzlaşma kurumunun uygulanabileceği suç türlerinden değildir.

Ruhsatsız Silah Suçu Şikayete Tabi midir?

Hayır. Ruhsatsız silah taşıma suçu şikayete tabi değildir. Suç resen soruşturulur ve kovuşturulur.

Ruhsatsız silah cezası 1-3 yıl hapis ve adli para cezasıdır. Şayet bir adet silah ve makul sayıda mermi mevcut ise ceza 1-2 yıl hapis ve adli para cezasıdır.

Evet. Şartların sağlanması halinde ruhsatsız silah taşıma suçunda HAGB kararı verilebilir.

Evet. Şartların sağlanması halinde ruhsatsız silah taşıma suçunda verilen ceza ertelenebilir.

Ruhsatsız Silah Cezası Savunma

Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından yapılacak savunma büyük önem arz etmektedir. Öncelikle silahın nerede, nasıl ve ne şekilde bulunduğu önemlidir. Hukuka uygun yol ve yöntemler ile mi bulundu yoksa hukuka aykırı şekilde mi? Akabinde bulunan eşyanın gerçekten bir silah olup olmadığı, silahsa da suça elverişli bir silah olup olmadığı bilirkişi raporu marifetiyle tespit edilmelidir. Kişinin ruhsatının bulunup bulunmadığı, mevcutsa da ele geçirilen silahı taşımaya veya bulundurmaya yeterli bir ruhsat olup olmadığı gözetilmelidir. Benzer şekilde şüpheli veya sanığın kastı, bilinci, kişisel özellikleri verilecek ceza bakımından önem teşkil etmektedir. Bir savunma avukatı bu suç hakkındaki davanızda size yardımcı olabilir.

ruhsatsız silah taşıma suçu

Ruhsatsız Silah Cezası İddianame Örneği

Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından savcılık tarafından düzenlenecek bir iddianame örneği aşağıdaki gibidir;

“Soruşturma Evrakı İncelendi:
Olay günü görevli polisler tarafından yapılan kontroller sonucu şüphelinin kullanmış olduğu araç durdurulmuş yapılan denetimlerde şoför koltuğunun alt tarafında emanette kayıtlı 6136 sayılı yasa kapsamına giren ve suç teşkil eden tabancanın bulunduğu şüphelinin alınan beyanında suça konu tabancanın 4-5 yıldır başkaları tarafından tehdit edildiğini koruma amaçlı satın aldığını ve silahın kendisine ait olduğunu beyan etmiş. Şüphelinin üzerine atılı müsnet suçu işlediği iddia, olay yeri tutanağı, emanet makbuzu, kendi ikrarı ve tüm dosya kapsamından anlaşılmış olmakla;
Şüphelinin eylemine uyan 6136 yasanın 13/1, 5237 sayılı TCK’nun 53,54,63 maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur.”

Ruhsatsız Silah Cezası Elkoyma Kararının Onaylanması Talebi

Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından ele geçirilen silah hakkında elkoyma kararı verilir. Bu elkoyma kararını şayet savcılık vermişse bu kararı onaylanması için sulh ceza mahkemesine sunar.

“Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezinin 17/10/2013 tarih ve 2011/3396 sayılı yazısı eklice gönderilmiştir.
Ekli yazı içeriğine göre, yapılmakta olan bir soruşturma nedeniyle;
Siyah renkte sürgünün sağ kısmında “587730-Cal.9mm “ ibareleri bulunan sürgünün sol kısmında “ Wulther “ ibaresi bulunan 9 mm çapında ruhsatsız tabanca, bir adet şarjör ve üzerinde “ Geco 380 ACP” ibareleri bulunan 5 (beş) adet fişek’e el konulmuş olup, Yapılan elkoyma kararının C.M.K. 127 maddesi uyarınca ONANMASI kamu adına talep olunur.”

Emanet Eşya Makbuzu

Ruhsatsız silah taşıma suçu soruşturması sırasında suç konusu ruhsatsız silah emanet eşya olarak kaydedilir, bu kayıt işlemi de bir “emanet eşya makbuzu” vasıtasıyla yapılır. Örnek bir emanet eşya makbuzu aşağıdaki gibidir;

“Emanet Eşyasının Nev’i, Miktarı ve Ayrıntıları :
Mühürlü bir adet 9 mm çaplı 587730 seri nolu Geco marka gaz tabancasından dönüştürülmüş tabanca, şarjör.”

Ruhsatsız Silah Cezası Örnek Mahkeme Kararı

Ruhsatsız silah suçu bakımından verilecek bir mahkeme kararı aşağıdaki gibidir. Örnek olayda bir adet ruhsatsız silah ele geçirilmiş olup sanık hakkında bir yıl hapis ve beş gün adli para cezası verilmiş olup neticeten HAGB kararı verilmiştir.

Sanık Halit KARA’nın ruhsatsız silah taşımak suçunu işlediği sabit olmakla eylemine uyan 6136 sayılı yasanın 13/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli ve sanığın sosyal durumu nazara alınarak hüküm alt sınırdan kurulmak sureti ile taktiren 1 yıl hapis ve 5 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına,
Sanığın duruşmalardaki tutum ve davranışları lehine indirim nedeni kabul edilerek cezası TCK. 62 maddesi gereğince takdiren 1/6 oranında indirilerek 10 ay hapis ve 4 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına,
Sanığın cezası üzerinde başkaca takdiri ve yasal arttırım ve indirim yapılmasına yer olmadığına,
Sanığın sosyal ve ekonomik durumu göz önüne alınarak verilen hapis cezası yönünden TCK 50 maddesinin uygulanmasına yer olmadığına,
TCK 52/2 maddesi uyarınca sanığa verilen 4 gün adli para cezasının sanığın ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önüne alınarak günü taktiren 20 TL den olmak üzere 80,00 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına,
Sanığın geçmişteki hali, kişilik özellikleri, tutum ve davranışları, suçun zarar gidermeye özgülendirilmiş suç niteliğinde olmaması göz önüne alınarak CMK.231 madde uyarınca HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA,
CMK.231/ 8 madde uyarınca SANIĞIN 5 YIL SÜRE İLE DENETİM SÜRESİNE TABİ TUTULMASINA,
Sanığın kişiliği ve sosyal ekonomik durumu nazara alınarak denetim süresi içerisinde denetimlik serbestlik tedbirine hükmedilmesine yer olmadığına,
TCK. 231/10 madde uyarınca denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlememesi halinde HÜKMÜN ORTADAN KALDIRILARAK ,DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE,
CMK.231/11 madde uyarınca denetim süresi içerisinde KASTEN YENİ BİR SUÇ İŞLEMESİ HALİNDE DOSYANIN RESEN ELE ALINARAK HÜKMÜN AÇIKLANMASINA,
İstanbul Emanet Memurluğunun 2013/19419 sırasına kayıtlı suça konu tabanca ve şarjörün TCK 54 maddesi gereğince zoralımına,
Sanık hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına, bu hususta Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılmasına,

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?