Metamfetamin Cezası Nedir?

İletişim: 0506 976 23 55

Bu yazımızda son zamanlarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan ve kamuoyunu da ilgilendiren metamfetamin maddesinin ceza hukuku bakımdan değerlendirmesini yapacağız. Metamfetamin nedir, TCK kapsamında metamfetamin cezası nedir, metamfetamin kullanımı ve metamfetamin ticareti yönleriyle metamfetamin cezası nedir gibi sorulara cevap arayacağız. Öncelikle metamfetamin nedir sorusunu ele alalım.

Uyuşturucu kullanma cezası nedir?

Metamfetamin Nedir?

Metamfetamin cezası nedir sorusuna geçmeden önce, metamfetamin nedir ve neden ceza davalarına konu olmaktadır sorularına yanıt verelim. Metamfetamin veya meth; bir uyuşturucu maddedir. Genellikle hap veya toz şeklinde kullanılmaktadır ve halk arasında kristal, buz, meth, metin amca şeklinde de bilinmektedir. Metamfetamin son yıllarda gerek daha ucuz şekilde erişilebilir olması gerekse de kısa sürede etkisini göstermesi nedeniyle tercih edilir hale gelmiştir. Bilhassa mahalle aralarında kullanımı yaygınlaşan meth maddesinin polis ve narkotik ekiplerinin de dikkatini çektiğini söyleyebiliriz. Özellikle Afganistan üzerinden gelen göçlerle Türkiye’de kullanımı yaygın hale gelen bu madde önümüzdeki yıllarda daha fazla gündemde olacak gibi. Metamfetamin maddesinin kullanımı yaygınlaştıkça, metamfetamin cezası nedir, metamfetamin kullanım sınırı nedir gibi sorular da sıklıkla sorulmaya başlanmıştır.

metamfetamin cezası – uyuşturucu avukatı

Metamfetamin Cezası Nedir?

Metamfetamin, niteliği itibariyle bir uyuşturucu maddedir. Dolayısıyla Türkiye sınırları içerisinde diğer uyuşturucu maddelerde olduğu gibi kullanımı legal değildir ve Türk Ceza Kanunu kapsamında cezalandırılmaktadır. Metamfetamin cezası, TCK 188 ve devamı maddelere göre değerlendirilmelidir. Metamfetamin maddesinden Türk Ceza Kanunu’nda doğrudan metamfetamin ismiyle bahsedilmemektedir ancak doktrinde ve Yargıtay kararlarında metamfetamin ismine sıklıkla rastlamaktayız.

Metamfetamin Cezası (Kullanma)

Metamfetamin cezası, TCK 191’de düzenlenmektedir. Esas olarak kanun kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçunu düzenlemektedir. Bu suçta verilecek ceza 2-5 yıldır. Ancak kişi hakkında soruşturma başlatıldıktan sonra beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir ve kişi izlenir. Bu prosedürün çeşitli kural ve kaideleri bulunmaktadır.

Önemli olan kullanma ve ticaret arasındaki ayrımı yapabilmektir. Zira, kimi yargılamalarda esas tartışma suçun metamfetamin kullanma mı yoksa metamfetamin ticareti mi olduğu belirlenememektedir. Metamfetamin kullanma halinde verilecek ceza daha azdır.

Metamfetamin Cezası (Satma, Ticaret)

Metamfetamin ticareti halinde verilecek cezalar metamfetamin kullanma cezasına göre daha fazladır. Metamfetamin ticareti cezası için Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesine bakmak gerekmektedir. TCK 188/3’e göre, metamfetamin satma cezası on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezasıdır. Şayet metamfetamin verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.

Şayet metamfetamin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde satılırsa metamfetamin satma cezası yarı oranında artırılır. (Metamfetamin cezası)

Metamfetamin ticareti, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte gerçekleştirilirse verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenirse, verilecek ceza bir kat artırılır.

Yine hatırlatmak gerekir ki, metamfetamin satma suçu tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Metamfetamin Davaları Nasıl Görülür?

Metamfetamin maddesi ile ilgili olarak görülen davalar genellikle kişisel kullanım için mi bulundurulduğu yoksa ticaretinin mi yapıldığı sorusuyla başlamaktadır. Henüz soruşturma aşamasında bu husus üzerinde durulması ve suç vasıflandırılması doğru şekilde yapılarak iddianame düzenlenmesi sağlanmalıdır. Metamfetamin maddesi ile birlikte başka çeşitte uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirilip geçirilmediği önemlidir. Metamfetamin maddesinin ne şekilde, kaç gram halinde bulunduğu bilhassa kişisel kullanım sınırları içerisinde olup olmadığının değerlendirilmesi ve metamfetamin cezası bakımından önem arz eder.

Metamfetamin maddesi ele geçirildiği durumlarda söz konusu maddenin nasıl ele geçirildiği de önem kazanmaktadır. Zira uygulamada pek çok durdurma ve arama işleminin hukuka aykırı şekilde yapıldığını gözlemlemekteyiz. Genellikle ev, işyeri araması ve araç durdurma, yolda yürürken durdurup üst araması şeklinde madde ele geçirilmektedir. Bu bakımdan görevli polis yahut bekçi tarafından tutulan tutanak, verilen ifadeler, kamera kaydı tutanak memurlarının sorgusu önemli delilleri oluşturmaktadır.

Metamfetamin başta olmak üzere uyuşturucu madde davalarında yapılması gereken dosya başında doğru bir savunma stratejisi oluşturmak ve bu strateji doğrultusunda istikrarlı şekilde tezlerinizi savunmaktır. Metamfetamin cezası bu çaba ile doğrudan ilgilidir.

 

metamfetamin cezası nedir – ceza avukatı

Soruşturma Aşamasında Uyuşturucu Avukatı

Çalışkan Hukuk Bürosu olarak İstanbul ili özelinde uyuşturucu davalarında sanık avukatlığı yapmaktayız. Bu nedenle uyuşturucu davalarında bir avukatın dikkat etmesi gereken temel konular hakkında tecrübe sahibi olduğumuzu söyleyebiliriz. Bir uyuşturucu avukatı mümkünse dosyaya en başında, soruşturma başlangıcında dahil olmalıdır. Karakol ifadesinde mutlaka bulunmalıdır, hatta mümkünse konut araması gibi hallerde dahi müvekkilinin yanında olmalıdır. Karakol ifadesi sırasında avukat doğru şekilde ifade alınmasını sağlamalı ve hukuka aykırılık halinde müdahale etmelidir.

Soruşturma aşaması uyuşturucu davaları için büyük öneme sahiptir. Zira çoğu zaman suç vasıflandırılması bu noktada değiştirilebilmekte ve iddianame bu yönde düzenlenebilmektedir. Bilhassa müvekkilin tutuklu yargılandığı dosyalarda henüz soruşturma aşamasında tutukluluğa itiraz etmek etkili olabilmektedir. Soruşturma savcısı ile yapılan görüşmeler ve dosyaya sunulan deliller bakımından etkin bir avukatlık gereklidir. Zira pek çok uyuşturucu dosyasında delillerin hukuka aykırı şekilde ele geçirildiği ve dosyaya eklendiği gözlemlenmektedir. Bunun önüne geçmek için aleyhe delillere itiraz etmek ve lehe delilleri dosyaya ekletmek şüpheli avukatının görevi haline gelmiştir. Zira savcılar kanunun aksine lehe ve aleyhe delilleri değil, genellikle şüpheli aleyhine delilleri toplamaktadır. Dolayısıyla uygulamada aleyhe delilleri savcı, lehe delilleri avukat toplar!

Dava Aşamasında Uyuşturucu Avukatı

Şayet iddianame düzenlenmiş, kabul edilmiş ve müvekkil hakkında bir kamu davası açılmışsa bu noktada müvekkilin sorgusu yapılır ve deliller değerlendirilir. Dava aşamasında tüm delillerin değerlendirilmesi önemlidir. Aleyhe delilleri zayıflatmak ve parçalamak, lehe delilleri mahkeme dikkatine sunmak gerekir. Bilhassa hukuka aykırı delillerin neden hukuka aykırı olduğu ve hükme esas alınmaması gerektiği üzerinde durulmalıdır. Uyuşturucu suçlarında avukatlık, büyük oranda delillerin hukuka aykırılığının ispatı anlamına gelmektedir. Bu bakımdan, tutanakta imzası olan polislerin duruşmaya çağrılması ve çapraz sorgu ile sıkıştırılması sanık lehine şüphe uyandırabilir ve hatta beraat yönünde karar verilmesini sağlayabilir.

Metamfetamin suçlarında da çoğu zaman delillerin hukuka aykırı şekilde ele geçirildiğini görmekteyiz. Bu bakımdan bilhasa durdurma ve arama işlemleri, arama kararı, tutanak tutulması gibi işlemlerin iyi bilinmesi gerekmektedir.

Metamfetamin Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS – FAQ)

 
Metamfetamin Nedir?
 

Metamfetamin, kısa süreli duygu yoğunluğu yaşatarak keyif veren, kullanılmadığında yoksunluk belirtileri gösteren uyuşturucu maddelerdendir. Genellikle toz ve hap şeklinde alınır ve halk arasında kristal, meth, metin amca, buz, ice gibi isimlerle bilinir.

 
Metamfetamin Kullananlar Nasıl Anlaşılır?
 

Metamfetamin her insanda farklı etkilere neden olabilir. Genel itibariyle kullanım sonrası kısa vadede duygu yoğunluğu, heyecan ve mutluluk gözlemlenmekle birlikte orta ve uzun vadede mutsuzluk, iştahsızlık, tedirginlik ve öfke gözlemlenmektedir. Ayrıca metamfetamin kullanıcılarının dişleri fiziksel zarar görür.

 
Metamfetamin Kullanım Sınırı Nedir?
 

Metamfetamin, kullanım sınırı bakımından diğer uyuşturucu maddelerden farklılık göstermemektedir. Yargıtay’ın esrar ve diğer maddelere ilişkin günlük kullanım sınırı, metamfetamin için de kıyas yoluyla uygulanabilir. Kişinin ihtiyacına ve bünyesine göre kullanım sınırı değişkenlik göstermektedir.

 
Metamfetamin Cezası Nedir?
 

Metamfetamin, TCK bağlamında bir uyuşturucu maddedir. Metamfetamin cezası kişisel kullanım için 2-5 yıl arası, ticaret için on yıldan az olmamak üzere belirlenir. Davanın ertelenmesi, takdiri indirim gibi sair hususlar uygulanarak ceza miktarı tayin edilir.

 
Metamfetamin Fiyatı Nedir?
 

Metamfetamin piyasada farklı ücretlerle satılmaktadır. Diğer uyuşturucu maddelere göre daha uygun fiyatlı olduğu için son zamanlarda metamfetamin kullanımı artış göstermektedir.

Metamfetamin Hakkında Yargıtay Kararları – Metamfetamin Cezası

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2021/17824 E. , 2021/13212 K.

Olay tutanağı içeriğine ve dosya kapsamına göre; diğer sanık …’ın üzerinde ele geçirilen daralı 0,3 gram eroini bir gün önce sanık …’dan aldığını beyan etmesinin akabinde sanık …’un ikametinde yapılan aramada daralı 1 gr. eroin ve 0,5 gram metamfetamin ele geçirildiği, sanık …’un müdafii huzurunda kollukça alınan ifadesindeki “Suat’a veriyorum, içiyoruz. Arkadaşıma güzellik yapıyorum” şeklindeki beyanı ile kendi suçunu ortaya çıkardığının anlaşılması karşısında, sanık …’un uyuşturucu madde ticareti yapma suçunu işlediği sabit olduğu halde, TCK’nın 188/3, 4-a ve 192/3. maddeleri uyarınca mahkûmiyeti yerine dosya kapsamına uygun düşmeyen gerekçelerle beraatine karar verilmesi, (Metamfetamin cezası)

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2021/14499 E., 2021/14131 K. sayılı kararına göre,

Dosya kapsamına göre, suç tarihinde şüphelinin üzerinden, İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünden alınan 12/07/2019 tarihli uzmanlık raporu uyarınca 37,841 gram metamfetamin içeren ve net ağırlığı 47,9 gram olan uyuşturucu madde ele geçirildiği, şüphelinin eyleminin kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak suçunu oluşturduğu gerekçesiyle uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçundan şüpheli hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verilmiş ise de; Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 24/04/2018 tarihli, 2017/175 esas ve 2018/192 karar sayılı ilamında “… 13,75 gram metamfetamin maddesinden ortalama 275 adet kullanımlık uyuşturucu madde elde edilebileceği ve piyasa değeri olarak 13.750,00 Türk lirası civarında olduğu değerlendirildiğinden şahısların uyuşturucu madde ticareti suçunu işledikleri anlaşılmıştır…” şeklinde belirtildiği üzere şüphelinin eyleminin uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçunu oluşturduğu gözetilmeden, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 172/2. maddesi uyarınca talebin kabulü yerine, yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.” denilerek İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29/01/2021 tarihli ve 2021/357 değişik iş sayılı kararının 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesi uyarınca bozulması istenilmiştir. (Metamfetamin cezası)

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2021/2855 E., 2021/10921 K.

Sanığın 25/11/2019 tarihli eylemde yanındaki hassas teraziyi uyuşturucu madde alırken tartmak için kullandığını savunduğu, Apo isimli şahıstan … ile metamfetamin alırken …’ında aldığı maddeyi ele geçen hassas terazi ile tartığını beyan ettiği, ancak hassas terazi üzerinde esrar bulaşıklarının tespit edilmesine rağmen metamfetamin bulaşığının tespit edilmediği, 11/09/2019 tarihinde ise yine sanığın üzerinde hasas terazi ele geçirildiği sanık üzerinde esrar bulunmasına rağmen bu sefer hassas terazide metamfetamin kalıntılarının bulunduğunun tespit edildiği, hakkında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan ayrı soruşturma yürütülen ve dosyada tanık olarak beyanına başvurulan … kollukta alınan müdafili beyanında sanıktan metamfetamin aldığını beyan ettiği, tutanak tanığının, …’ın yakalama sırasında sanıktan uyuşturucu madde aldığını söylediğini aktardığı ve bu hususun olay tutanağında da belirtildiği anlaşılmakla, olay tutanakları, tanık beyanları, sanığın kullanmak için aldığı uyuşturucu maddeleri tartmakta kullandığını iddia ettiği hassas terazilerde yakalama anında üzerinde bulunan
uyuşturucu maddelerden farklı nitelikte madde bulaşıklarının bulunması, sanığın metamfetamin sattığının iddia edilmesi ile 11/09/2019 tarihinde metamfetamin bulaşıklı hassas terazinin ele geçmesi ve tüm dosya kapsamından sanığın üzerine atılı uyuşturucu madde ticareti yapma suçu sabit olmakla tebliğnamedeki bozma içeren görüşe iştirak edilmemiştir. (Metamfetamin cezası)

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2017/2884 E., 2021/593 K.

Tüm dosya kapsamından, sanıkların bulundukları otel odasında 418 adet metamfetamin içeren hapın ele geçirildiği olayda, sanıklar hakkında uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan mahkumiyet kararı verilmesinde bir isabetsizlik görülmediğinden sanıkların eyleminin kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçunu oluşturduğuna ilişkin tebliğnamedeki bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.
TCK’nın 53. maddesinin uygulanması ile ilgili olarak 7242 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür. (Metamfetamin cezası)

Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2020/327 E., 2021/145 K.

Tanık …’in; uyuşturucu madde kullandığını, 01.03.2017 tarihi saat 15.30 sıralarında Mahmudiye Mahallesi, … sayılı adreste bulunan çalıştığı dükkana …’nın araç ile geldiğini, aracın farlarını tamir ettiğini, yaptığı iş karşılığında adı geçenin kendisine metamfetamin vermeyi teklif ettiğini, kendisinin de kabul ettiğini, …’nın uyuşturucu maddeyi kendisine verip ayrılmasının hemen ardından polislerin geldiklerini, polisleri görünce uyuşturucu maddeyi çıkartıp verdiğini, sorduklarında da ele geçen uyuşturucu maddeyi aldığı kişinin eşkalini tarif ettiğini ve …’yı fotoğrafından teşhis ettiğini,

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2019/5986 E., 2021/2214 K.

Sanık müdafiinin yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
1-Suç tarihinde şüphe üzerine durdurulan sanığın üst aramasında 3 adedi metamfetamin, 23 adedi ise uyuşturucu madde içermeyen parasetamol ihtiva eden tabletlerin ele geçirildiği olayda; kullanım sınırlarında olan 3 adet metamfetamin içerir tablet ele geçirilen sanığın, aleyhine mahkumiyete yeterli delil bulunmadığı aşamada, müdafili ifadelerinde söz konusu maddeleri başka şahıslara vermek için bulundurduğuna dair ikrarı ile kendi suçunun ortaya çıkmasına yardım etmesi nedeniyle, TCK’nın 192/3. maddesindeki etkin pişmanlık hükmünün uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi,

2-Suç tarihinde 15-18 yaş grubunda olan sanık hakkında, 5395 sayılı Kanun’un 35. maddesi uyarınca bireysel özelliklerini ve sosyal çevresini gösteren sosyal inceleme raporu alınmaması ya da alınmama gerekçesinin hükümde gösterilmemesi,
Kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan, hükmün, BOZULMASINA, 16.02.2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2020/6572 E., 2020/4881 K.

2-Kolluk görevlilerince, şüphe üzerine durdurulan sanıkların içinde bulunduğu araçta yapılan aramada vites boşluğunda net 46 gram gelen tek paket halinde metamfetamin ve aracın güneşliğinde net 0,4 gram gelen metamfetamin, sanık …’ın üzerinde yapılan aramada sağ ön cebinde net 0,3 gram yeşil renkli bitki parçaları, 2 adet alüminyum folyoya sarılı net 0,4 gram siyah renkli macunumsu madde ve MDMA etken maddesini içeren 2 adet hapın ele geçirildiği anlaşılmakla; yapılan aramaya ilişkin önleme arama kararı veya CMK’nın 116, 117 ve 119. maddelerine uygun şekilde alınmış “adli arama kararı” ya da “yazılı adli arama emri” bulunup bulunmadığı araştırılıp, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması,

İletişime Geçebilirsiniz

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Burakhan Çalışkan
Burakhan Çalışkan
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?